Prirodna sredstva protiv nadutosti i spore probave

U holističkoj medicini probavni sustav temelj je dobrog zdravlja. Probava se sastoji od dva osnovna procesa: asimilacije i eliminacije, koji tijelu pružaju energiju i nutrijente potrebne za ostale procese u organizmu. Konzumiranje zdrave, cjelovite hrane opskrbljuje tijelo potrebnom snagom. Zato probavni sustav treba pravilno funkcionirati, kako bi mogao asimilirati dobivene nutrijente. Jedan od najčešćih probavnih problema je nakupljanje plinova u crijevima ili nadutost trbuha, napuhnutost. Osim što je izrazito neugodna, nadutost može ometati i socijalni život.

Konzumacija sjemenki bundeve odličan je način za sprečavanje napuhnutosti. Sjemenke bundeve obiluju vitaminom A, kalijem i vlaknima koji pomažu probavi.


Najčešći uzroci nadutosti

Nadutost može uzrokovati niz faktora:

  • stres
  • prebrzo gutanje
  • intolerancija na neke namirnice
  • djelomična opstrukcija crijeva
  • zatvor
  • hladna hrana
  • ledena pića

To stanje također mogu pogoršati alkohol, droge, antibiotici i drugi lijekovi. Neki od navedenih uzročnika mogu se ukloniti konzumiranjem tople hrane ili opuštanjem tijekom jela.

Drugi način za poboljšanje probave je konzumiranje biljaka i namirnica s karminativnim djelovanjem. Takve biljke uklanjanju nadutosti i napuhnutost. Korisne su i za smanjivanje grčeva u crijevima i želucu. Neke od njih potiču i stvaranje žuči te poboljšavaju probavu. Postoji niz načina za korištenje karminativa u prehrani, a većinu njih možete dodavati u jela ili ih uzimati u obliku čajeva i biljnih kapi.


Prirodna sredstva protiv nadutosti

1. Đumbir

Đumbir je jedan od najpoznatijih začina na svijetu. Brojna istraživanja potvrđuju njegovo raznovrsno ljekovito djelovanje, od kojih je blagodat za probavu samo jedno u nizu. Đumbir je probavni stimulans koji poboljšava izlučivanje želučanih sokova. Pomaže u smanjivanju nadutosti i mučnine, smanjuje grčenje želuca i crijeva. Može se koristiti kao tretman za mučninu tijekom putovanja, a također i za jutarnju mučninu. Svježi korijen sadrži enzime koji poboljšavaju probavu.

Kako koristiti đumbir protiv nadutosti?

Prelijte 6 tankih kriški svježeg đumbira s 3 dcl kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Pijte 3 puta na dan.

Pojedite žličicu svježeg naribanog đumbira prije svakog obroka ili ga umiješajte u hranu.

Odrasli mogu uzimati nekoliko grama suhog đumbira dnevno.


2. Korica naranče

Narančina korica ima aromatičan okus i smatra se pravim digestivnim tonikom. Stimulira proizvodnju žuči, povećava probavne enzime i stimulira rad jetre. Ima karminativni učinak koji smanjuje grčeve. Sadrži flavonoide koji jačaju vezivna tkiva, krvne žile i štite od slobodnih radikala.

Kako koristiti koricu naranče protiv nadutosti?

U maloj količini ukusan je dodatak čajnim mješavinama.

Kod probavnih problema popijte 2 kapi eteričnog ulja korice prave naranče.

3. Komorač

Komorač je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za probavne tegobe i najpopularniji čaj za dojenčad. Djeluje protiv grčeva, potiče izlučivanje viška tekućine, ublažava bolove. Sjemenke komorača pomažu olakšati nadutost i opuštaju grčenje mišića u digestivnom traku.

Kako koristiti koromač protiv nadutosti?

Nakon velikog obroka sažvačite par sjemenki koromača.

Napravite čaj: dodajte žličicu sjemenki u 2,5 dcl kipuće vode, pustite da ključa 5-10 minuta i zatim procijedite. Pijte 1-2 šalice ovog čaja na dan.

4. Češnjak

Češnjak je jedna od najdostupnijih i najomiljenijih začinskih biljaka koja je također poznata po svom raznovrsnom ljekovitom djelovanju. Iznimno pomaže protiv nadutosti, stimulira probavu i probavne sokove. Poželjno je dodavati češnjak u sva jela koja bi vam inače mogla naškoditi u vidu plinova i osjećaja težine u želucu.

Smeta li vam njegov miris, možete ga piti u obliku kapsula bez mirisa.


5. Anis

Anis svojim karminativnim djelovanjem poboljšava probavu, a također se može koristiti i za osvježavanje daha. Sprječava pojačano stvaranje plinova, smanjuje mučninu i pomaže kod usporene probave. Blagotvoran je kod dojenačkih kolika i potiče stvaranje mlijeka.

Kako koristiti anis protiv nadutosti?

Najbolje ga je konzumirati u obliku čaja. Prelijte žličicu sjemena anisa s 2,5 decilitra kipuće vode i nakon 15 minuta procijedite.


Tinktura protiv nadutosti

Sastojci:

  • 1 dio sjemena anisa
  •  5 dijelova 90-postotnog alkohola

Priprema:

Sjeme anisa namočite u alkoholu u tamnoj boci i dobro zatvorite. Svaki dan obavezno protresite. Bocu držite na toplom mjestu 10 dana, no ne i na suncu. Procijedite.

Upotreba: uzimajte 1 do 3 grama dnevno, prije jela.

6. Kumin

Sjemenke kumina odlične su za stabiliziranje flore u crijevima i liječenje gastrointestinalnih poremećaja. Mogu spriječiti rast loših bakterija i pomoći rastu dobrih bakterija. Uz svoja karminativna svojstva, bogate su vitaminima i mineralima. Sve to doprinosi njihovom blagotvornom djelovanju protiv nadutosti.

Kako koristiti kumin protiv nadutosti?

Nekoliko puta na dan žvačite prstohvat sjemenki kumina. U slučaju da vam je okus prejak, probajte jesti krekere s kuminom.

Alternativno, možete pripremiti čaj od samljevenih sjemenki kumina.

7. Metvica

Paprena metvica stari je lijek za probavne tegobe poput mučnine, zatvora i želučanih grčeva. Odličan je lijek za nadražen želudac. Čaj je koristan za smanjivanje bolova zbog nadutosti i hijatalne hernije.

Kako koristiti metvicu protiv nadutosti?

Žvačite svježe lišće metvice.

Pijte 2-3 šalice čaja od metvice na dan. Prelijte žličicu lišća s 2,5 dcl kipuće vode i ostavite poklopljeno 5 minuta, te zatim procijedite.

Za hitnu pomoć, popijte 1-2 kapi eteričnog ulja metvice zajedno sa žlicom meda.

Kod jačih tegoba, pomiješajte kap ulja paprene metvice sa žličicom ulja i umasirajte u abdomen.

8. Sjemenke bundeve

Konzumacija sjemenki bundeve odličan je način za sprečavanje napuhnutosti. Sjemenke bundeve obiluju vitaminom A, kalijem i vlaknima koji pomažu probavi. Dodavanje samo jedne šalice sjemenki može vam pomoći u stabiliziranju probave.

Možete ih peći, pripremiti na pari, grilati i na brojne druge načine uključiti u vaša svakodnevna jela.


9. Probiotici

Probiotici pomažu kod raznih vrsta probavnih smetnji. Odlično djeluju kod bolova u trbuhu, grčeva, nadutosti, proljeva i zatvora. Mogu biti korisni za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva. U jednoj studiji pacijenti su primijetili osjetno ublažavanje simptoma kao što su bol u trbuhu i neredovita stolica i to nakon što su dobili dodatak koji sadrži bakterijski soj Bifidobacterium infantis.

Probiotici pomažu u ukupnom upravljanju probavom, čak i ako osoba nema konkretnih zdravstvenih problema. Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira, misa, tempeha, kiselog kupusa, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta koje sadrže probiotičke bakterije.


Čajna mješavina protiv nadutosti

Uzmite pola žličice sjemenki koromača, 6 kardamoma, 3 listića metvice i ¼ žličice svježe naribanog đumbira.

Dodajte sve sastojke u 2,5 dcl kipuće vode i ostavite da vrije 15 minuta, zatim procijedite.

Pijte jednu šalicu, 3-4 puta na dan.

Protiv nadutosti može vam pomoći i sljedeće:

  • dobro prožvačite svaki zalogaj
  • izbjegavajte gazirana pića, žvakaće gume i bombone
  • ne pušite
  • preskočite desert nakon obroka
  • održavajte zube i usnu šupljinu zdravima.

Prehranom protiv nadutosti

3 napitka protiv nadutosti (poboljšavaju i probavu)

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads